Головна » Методична скарбничка » Природознавство » Природознавство 1 клас |
17.04.2017, 12:09 | |
Тема: Україна – і для себе, і для світу (пшениця) Мета: закріплювати знання у чнів про культурні (зернові) рослини рідного краю. Розкрити значення вирощування пшениці для України. Розвивати вміння визначати головне в навчальному матеріалі, пізнавально-інформаційний інтерес. Виховувати дбайливе ставлення до природи. Використані джерела: Джерело: http://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-pshenitsyu/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua http://mors.in.ua/politika/676-11-grandioznyh-faktiv-pro-silske-gospodarstvo-ukrayiny.html http://ladyfacts.xyz/izha/produkti-harchuvannja/119703-shho-robljat-z-pshenici.html
ХІД УРОКУ I. Організаційний момент II. Актуалізація опорних знань
Біле зерно
Є рослина в нас така,
Що за дві неділі зелениться,
Не дідусь, а вуса має.
В сукні зеленій стоїть на городі,
Маю жовтий вусок, Запашний колосок. Буде з мене мука Й паляниця м’яка. (Пшениця)
— Чим схожі всі ці рослини? 2. Повідомлення теми і мети уроку — Сьогодні ми дізнаємося, яку рослину називають «золотим» багатством України. А також зрозуміємо, чому пшеницю так цінують у нас на Батьківщині. III. Сприйняття та усвідомлення знань Пригадайте, чому Державний Прапор України має такі кольори? У нашому краї здавна вирощують багатий урожай кукурудзи, жита, ячменю. Але найголовнішою зерновою культурою була і є пшениця.
Пшениця належить до трав’янистих, однорічних рослин сімейства злакових. Це головна зернова культура в багатьох країнах, в тому числі і в Україні. Пшениця – холодостійка та вимоглива до вологи культура. Налічують 28 її видів. Вона має солодкий смак та багата вітамінами, мінеральними речовинами, білками, вуглеводами і багатьма іншими живильними речовинами. Клейковина пшеничних зерен укріплює м’язи тіла. Борошно із зерна пшениці іде на випікання хліба, виготовлення макаронних та кондитерських виробів. Пшеницю також використовують і як кормову культуру. Її справедливо називають царицею їжі. Окультурена пшениця прийшла до нас з Малої Азії. Найбільш ймовірним місцем її походженням є Туреччина. Дика пшениця на відміну від сортової, обсипається відразу після достигання, її неможливо зібрати (мабуть тому стародавні люди споживали її в нестиглому вигляді). Минули тисячоліття, невпізнанно змінився пшеничний колос… На сьогодні відомо понад десять тисяч сортів пшениці. І сіють її всюди, тому що вона – головний хліб Землі.
Найбільший виробник пшениці в світі — Китай. Але якби б хтось захотів усю пшеницю, яку продає Україна за кордон, а це 11500000 тонн, завантажити у вагони-зерновози, то знадобився поїзд від Києва до Лондона - на 2,38 тис. км. Нашою пшеницею можна нагодувати сотні мільйонів голодуючих в Азії. Люди вживають у їжу пшеницю вже понад десять тисяч років. Колись розтерті зерна пшениці змішували з водою і отриману суміш тонким шаром випікали на камінні, так готували перші хлібні коржі. Це продовжувалось доти , поки в тісто не потрапили дріжджі. Саме з допомогою дріжджів тісто піднімається і стає пухким, а після випікання отримуємо звичний нам хліб. Сучасний комбайн за 5 секунд збирає кількість пшениці достатню для випікання понад 35 буханок хліба. Фізкультхвилинка IV. Узагальнення й систематизація знань та вмінь учнів
Вставте пропущені букви і прочитайте назви продуктів, які виготовляють із зерен пшениці. Б…р…шно, м…к…р…ни, кр…пи, м…нка, сп…рт, кр…хм…ль, хл…б, к…рми.
Познайомтеся з новими для вас стравами із твердих сортів пшениці. З твердих сортів пшениці отримують крупи - манку, кускус, булгур, тритикале, пшеничну. Манка - це пшенична крупа грубого помелу. Крім улюбленої багатьма манної каші, з неї роблять галушки, запіканки, киселі, пудинги і пироги. Кускус - це особлива пшенична крупа, для виробництва якої розмелені вологі зерна пшениці скачують в маленькі кульки і потім висушують. Кускус поширений в Азії і Африці. Булгур виходить з оброблених паром зерен пшениці. Булгур дуже популярний в кухні східних країн. З нього готують повітряний плов та інші блюда. Пшенична крупа, або крупчатка, виходить із подрібнених зерен. З неї роблять плов, печуть сдобу. Із спеціально обробленого пшеничного борошна отримують пластівці для сніданку. 3. Поясніть, як ви розумієте прислів’я. Пшениця колоситься — життя веселиться. Яка пшениця, така й паляниця. На підлозі пшениця не зійде. V. Підсумок уроку — Що таке зернові рослини або злаки? — Для чого людина їх вирощує? — Що ви сьогодні дізналися про пшеницю? | |
Переглядів: 2861 | Завантажень: 0 | |
Всього коментарів: 0 | |