Неділя, 09.08.2020, 05:59
Вітаю Вас, Гість
Головна » Методична скарбничка » Природознавство » Природознавство 1 клас

Україна для світу і для себе - пшениця
17.04.2017, 12:09

Тема: Україна – і для себе, і для світу (пшениця)

Мета: закріплювати знання у чнів про культурні (зернові) рослини рідного краю. Розкрити значення вирощування пшениці для України. Розвивати вміння визначати головне в навчальному матеріалі, пізнавально-інформаційний інтерес. Виховувати дбайливе ставлення до природи.

Використані джерела:

Джерело: http://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-pshenitsyu/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

http://mors.in.ua/politika/676-11-grandioznyh-faktiv-pro-silske-gospodarstvo-ukrayiny.html

http://ladyfacts.xyz/izha/produkti-harchuvannja/119703-shho-robljat-z-pshenici.html

 

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань

  1. Відгадування загадок про зернові рослини краю

Біле зерно
У воді зросло,
В голубці сховалося,
До столу подавалося. (Рис)

 

Є рослина в нас така,
Що від неї кінь скака. (Овес)

 

Що за дві неділі зелениться,
Дві неділі колоситься,
Дві неділі оцвітає,
Дві неділі наливає,
Дві неділі підсихає? (Жито)

 

Не дідусь, а вуса має.
В полі силоньку черпає.
І чимало сотень літ
зерном тішить білий світ. (Ячмінь)

 

В сукні зеленій стоїть на городі,
Дуже дивуються всі її вроді.
Коси довгі, зуби білі,
Хто ж це є в самому ділі?
(Кукурудза)

 

Маю жовтий вусок,

Запашний колосок.

Буде з мене мука

Й паляниця м’яка. (Пшениця)

  • Як назвати ці рослини разом? (Культурні рослини, зернові рослини)
  • Чому їх так називають?

— Чим схожі всі ці рослини?

2. Повідомлення теми і мети уроку

— Сьогодні ми дізнаємося, яку рослину називають «золотим» багатством України. А також зрозуміємо, чому пшеницю так цінують у нас на Батьківщині.

III. Сприйняття та усвідомлення знань

Пригадайте, чому Державний Прапор України має такі кольори? У нашому краї здавна вирощують багатий урожай кукурудзи, жита, ячменю. Але найголовнішою зерновою культурою була і є пшениця.

  1. Ознайомлення з будовою пшеничного «кущика» (за мультимедійним додатком)
  2. Розповідь учителя (за мультимедійним додатком)

Пшениця належить до трав’янистих, однорічних рослин сімейства злакових. Це головна зернова культура в багатьох країнах, в тому числі і в Україні. Пшениця – холодостійка та вимоглива до вологи культура. Налічують 28 її видів. Вона має солодкий смак та багата вітамінами, мінеральними речовинами, білками, вуглеводами і багатьма іншими живильними речовинами.

Клейковина пшеничних зерен укріплює м’язи тіла. Борошно із зерна пшениці іде на випікання хліба, виготовлення макаронних та кондитерських виробів. Пшеницю також використовують і як кормову культуру. Її справедливо називають царицею їжі.

Окультурена пшениця прийшла до нас з Малої Азії. Найбільш ймовірним місцем її походженням є Туреччина. Дика пшениця на відміну від сортової, обсипається відразу після достигання, її неможливо зібрати (мабуть тому стародавні люди споживали її в нестиглому вигляді).

Минули тисячоліття, невпізнанно змінився пшеничний колос… На сьогодні відомо понад десять тисяч сортів пшениці. І сіють її всюди, тому що вона – головний хліб Землі.

  1. Цікавинки про пшеницю

Найбільший виробник пшениці в світі — Китай.

Але якби б хтось захотів усю пшеницю, яку продає Україна за кордон, а це 11500000 тонн, завантажити у вагони-зерновози, то знадобився поїзд від Києва до Лондона - на 2,38 тис. км. Нашою пшеницею можна нагодувати сотні мільйонів голодуючих в Азії.

Люди вживають у їжу пшеницю вже понад десять тисяч років. Колись розтерті зерна пшениці змішували з водою і отриману суміш тонким шаром випікали на камінні, так готували перші хлібні коржі. Це продовжувалось доти , поки в тісто не потрапили дріжджі. Саме з допомогою дріжджів тісто піднімається і стає пухким, а після випікання отримуємо звичний нам хліб.
З одного зернятка отримуємо приблизно 20 міліграмів борошна, для випікання одного буханця потрібно борошна з приблизно 10 тисяч зернят. Хліб — всесвітній знак миру.

Сучасний комбайн за 5 секунд збирає кількість пшениці достатню для випікання понад 35 буханок хліба.

Фізкультхвилинка

IV. Узагальнення й систематизація знань та вмінь учнів

  1. Гра «Дід Буквоїд»

Вставте пропущені букви і прочитайте назви продуктів, які виготовляють із зерен пшениці.

Б…р…шно, м…к…р…ни, кр…пи, м…нка, сп…рт, кр…хм…ль, хл…б, к…рми.

  1. Гра «Майстер-шеф»

Познайомтеся з новими для вас стравами із твердих сортів пшениці.

З твердих сортів пшениці отримують крупи - манку, кускус, булгур, тритикале, пшеничну.

Манка - це пшенична крупа грубого помелу. Крім улюбленої багатьма манної каші, з неї роблять галушки, запіканки, киселі, пудинги і пироги. Кускус - це особлива пшенична крупа, для виробництва якої розмелені вологі зерна пшениці скачують в маленькі кульки і потім висушують.

Кускус поширений в Азії і Африці.

Булгур виходить з оброблених паром зерен пшениці.

Булгур дуже популярний в кухні східних країн. З нього готують повітряний плов та інші блюда.

Пшенична крупа, або крупчатка, виходить із подрібнених зерен.

З неї роблять плов, печуть сдобу.

Із спеціально обробленого пшеничного борошна отримують пластівці для сніданку.

3. Поясніть, як ви розумієте прислів’я.

Пшениця колоситься — життя веселиться.

Яка пшениця, така й паляниця.

На підлозі пшениця не зійде.

V. Підсумок уроку

— Що таке зернові рослини або злаки?

— Для чого людина їх вирощує?

Що ви сьогодні дізналися про пшеницю?

Категорія: Природознавство 1 клас | Додав: Lightning
Переглядів: 2009 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar